Mi az a Panasonic MJ-L500 gyümölcsprés?
A Panasonic MJ-L500 egy kompakt, hatékony és sokoldalú lassúprés (angolul slow juicer). Azok kedvéért, akik nincsenek teljesen tisztába a lassúprés fogalmával, szeretnénk eloszlatni azt az esetleges félreértést, hogy ez a - magyarul talán kissé furcsa - kifejezés azt jelentené, hogy hosszú ideig kell várni, hogy az italunk elkészüljön. Valójában egy olyan speciális és kíméletes technológiáról van szó, mely lassú (45/perc) fordulaton préseli ki a gyümölcsökből, zöldségekből a számunkra értékes levet. Összehasonlítva az úgynevezett gyümölcscentrifugákkal, melyek nagy sebességgel forognak és aprítanak, a lassúprésnek sokkal nagyobb a kihozatala, több vitamint és beltartalmi értéket tud megőrizni és lényegesen kevésbé vagy egyáltalán nem válik ketté az ital a poharában. Tehát ami „belül” van, az sokkal értékesebb lesz, de ami szintén azonnal szembetűnő az a szép és egységes textúrája a különböző zöldség/gyümölcsleveknek. És végül az sem elhanyagolandó szempont, hogy az így készült italoknak csodásan selymes és semmivel össze nem hasonlítható tiszta és friss ízűk van.
Dizájn és minőség
A Panasonic jó munkát végzett; az MJ-L500 szuper vékony, nem foglal több helyet a konyhapulton, mint egy vizes kancsó. Ezen felül a gyümölcslétartály (400 ml kapacitás), és a péptartály egymásba csúsztatható, így azok használaton kívül szintén kis helyen eltárolhatóak. A legtöbb piacon lévő gyümölcspréstől eltérően, nem csak egy, hanem három elegáns szín közül is választhatunk (ezüst, pezsgő, bordó), így a kis helyigényen túl a külső megjelenés is segíthet abban, hogy valóban bármely konyhában helyet találjunk új szerzeményünknek.
![]()
![]()
Az egyszerűen követhető, magyarázó ábrákkal is segítő Használati Utasításnak köszönhetően, a készülék összeszerelése könnyű. A nyomórúd és fedél kivételével, minden alkatrész mosogatógépben tisztítható ami természetesen, egyszerűvé teszi az „utómunkálatokat” is. Ezzel együtt, az igazán szennyezett részek előtisztítását javasoljuk a mellékelt kefével. Elsősorban a szűrőnél, illetve a préselő csigánál érdemes az előtisztítást manuálisan elvégezni.
Gyümölcs-, zöldséglevek készítése
A különböző levek elkészítése nem is lehetne egyszerűbb: csak elhelyezzük a pépgyűjtőt és a gyümölcslégyűjtőt a megfelelő kifolyókhoz, bekapcsoljuk a készüléket és a készülék tetején lévő nyílásba helyezzük kedvenc gyümölcseinket. Ekkor az MJ-L500 kipréseli az alapanyagokat, a levet egy szűrőn keresztül a gyümölcslé kifolyó nyíláshoz vezeti, míg a száraz-, összenyomott pépet pedig a másik nyíláshoz illesztett tartályban gyűjti össze. Ha valami megakadna a préselés során, van lehetőségünk megfordítani a forgás irányát, így a makacskodó zöldséget vagy gyümölcsöt arrébb tudjuk tessékelni. Ez egy figyelmes gesztus a Panasonic részéről, de a hosszú próba alatt soha nem volt szükségünk erre a megoldásra.
![]()
A készülék okos és felhasználó-barát tervezését további részlet is jól mutatja. Az egyik apró ám mégis fontos figyelmesség a gyümölcslé kifolyó nyílást lezáró kupak, melynek segítségével elkerülhetjük, hogy az italunk a pultra csöpögjön, miközben mi éppen a szervírozást végezzük. Ha tehát végeztünk, akkor egyszerűen csak becsukjuk és nem csöpög.
Egy valamit azonban érdemes megjegyezni: a gyümölcs/zöldség betöltő nyílás mérete megkívánja, hogy az alapanyagokat megfelelő méretűre vágjuk, de ez szerencsére a normális erőfeszítés mértékén belül marad.
Az előkészítés, rendkívül egyszerű: vékony héjú gyümölcsöket (pl. alma) egyszerűen csak felvágjuk, vastagabb héjúakat (pl. narancs) meg kell pucolni, míg pl a bogyós gyümölcsöket (pl. áfonya) akár egyben is bedobhatunk a betöltő nyílásba.
A tesztünk alatt soha nem volt szükség a nyomórúd használatára, miáltal minden gyümölcs/zöldség magától behullott a készülékbe és a feldolgozás tökéletes volt. Egy előnye mégis van, ha elakarjuk kerülni, hogy a nagyon lédús gyümölcsökből esetleg egy-két csepp a konyhaszekrényre fröccsenjen, a kis rúd jó megoldás lehet "betakarni" a lyukat.
A gyümölcslé tartály oldalán található egy skálázás, ami segít nekünk, hogy menet közben is lássuk, mennyi (hány pohárra való) levet sikerült préselnünk.
Megvizsgálva a kelettkezett pépet, azt tapasztaltuk, hogy a Panasonic készülék hatékonyan végzi feladatát, hiszen minden maradék száraz volt.Az íz és a hozam, természetesen függ az alapanyag minőségétől is, de általánosságban elmondható, hogy 200 ml narancsléhez vagy ugyanannyi almaléhez, csupán két narancsra, vagy két almára volt szükségünk.
![]()
![]()
Az alma és narancs után készítettünk egy igazán remek italt, spenót levelekből és ananászból. Az ananász nem csak kellemesebb ízt ad, hanem segít a leveleket letakarítani a préshengerről. Az eredmény egy édes, zöld ital, mely semmilyen szétválást nem mutatott, még azután sem, hogy állni hagytuk.
A következő próbánkhoz egy marék epret és néhány almát használtunk. Egyszerű de mégis jól kiegyensúlyozott ital, csak ajánlani tudjuk. Végül az egyik nagy kedvencünk az alma-uborka-menta következett. Mivel a menta levelek nem túl lédúsak, ezért célszerű a nagyobb darab gyümölcsök között bedobni a készülékbe, ez segíti a hatékony préselésüket. Ezzel a hármassal egy igazán elképesztően finom és könnyű italt kaptunk, ahol tisztán érződött minden összetevő íze, és mégis egymással teljes harmóniában tették boldogabbá a napunkat.
![]()
Fagyasztott gyümölcsből jégkása, sorbet
Az MJ-L500 egyik nagy trükkje a fagyasztott zöldség/gyümölcs használata. A Használati Utasítás alapján a fagyasztott alapanyagokat használat előtt kb. 20 percig szobahőmérsékleten kell hagyni, hogy egy kicsit felengedjenek. Érdemes tudni, hogy a fagyasztott italok (sorbet) készítése esetén nincs szétválasztva a gyümölcshús és a pép, így a teljes gyümölcsöt „megkapjuk”. A sorbet készítésének lehetősége tehát adott, azonban a megfelelő hőmérséklet kitapasztalása már a felhasználóra vár, ugyanis plusz-mínusz néhány perc eltéréssel (az ajánlott 20 perchez képest) néha jelentős változást értünk el az italunk textúrájában.
![]()
Ha – végezetül – találnunk kell valami negatívumot is, akkor ez egyértelműen a Használati Utasításban szereplő receptek. Pontosabban csak kevés és nem túl inspiráló receptet kapunk a Panasonictól. Természetesen saját magunk is könnyen ki tudunk találni finom és egészséges leveket, akár improvizálva is, akinek pedig ez sem elég, könnyen találni a témával foglalkozó könyveket és weboldalakat.
Konklúzió
A kompakt és minőségi kialakítása, a kiemelkedő préselési teljesítménye, sokoldalúsága és remek megjelenése, a Panasonic MJ-L500 készüléket tökéletes választásává teszi minden zöldség/gyümölcslébarát számára. Azok, akik újonnan próbálják ki a lassú préselés egyértelmű előnyeit, vagy azok, akik már „régi motorosok”, egyaránt meg lesznek elégedve a készülékkel tudásával. Arról nem is beszélve, hogy egy nem olcsó termékkategóriában sikerült kivételesen jót alkotni, és meglepően baráti áron.
